Kesan makan supplemen alfafa – sesuai ke untuk ibu menyusu??

Salam semua..selamat pagi..
My 3rd baby now turns almost 4 months already..kepada ibu ibu yang fully breastfeeding baby anda, alhamdulilah, syukur nikmat yang Allah kurniakan. Kepada yang half half tu, tingkatkan usaha, jangan putus asa, ok?

Me pulak, mmm memang mencabar la nak kekal kan susu ni..anak no 1 menyusu sampai 6 bulan je, anak no 2 menyusu sampai 4 bulan je sebab air susu kering..aaiiiihhhh macam2 makan tak jadi..alih alih malas la pastu kurang kurang kurang..masa tu paksa anak no 2 tu minum botol.. Last last dia tak nak direct..mmm sedih plak..no 3 ni, nak usaha fully breastfeeding since saya dah tak kerja..huhu..kerja layan anak je..hoho

Me, masa berpantang hari tu amik esp dan jamu nona roguy, siap order extra lagi akar herbanika sebab yang tu boleh tambah susu..alhamdulilah banyak juga..tapi lepas je 40, susu dah mula susut..huhu..baby asyik lapar je..alih2 topup dengan susu formula..aaiihhhh sian anak umi kan..nak buat macam mana..baby boy kan..minum banyak..cepat lapar..huhu..tapi kekadang je bagi susu formula tu..huhu

Kemudian balik umah kat kl, segala gala nya kena wat sendiri..masa berpantang kat kampung ok la sebab my mum ada kan lah..boleh la dia tolong2 jugak..huhu..ni semua kena tak buat sendiri..kelam kabut..penatnya..huhu..dan susu, steady je, tak banyak, tak kurang la..ok..cuma kekadang tu je kurang sket..

dan sy cuba supplemen..makan alfafa (amik yg kakak punya sebab dia dah stop bf anak dia) dan tak lupa esp..mmmm rasa cam sama je..air pun minum banyak..tapi tak jalan juga..payah betul la..huhu..dan masa amik alfafa tu, tekak sy perit tau..mula2 tak perasan, awal2 amik alfafa 2 biji je sehari, pastu tambah 4 biji..selepas sarapan..dan kemudian try makan lepas bf..semua tak jalan..dan bila stop makan alfafa tu, 2 3 hari tekak ok..kemudian amik lagi, sakit tekak balik..dah kompem laa memang tak leh makan alfafa tu..memang panas..walaupun sy minum air banyak pun..dan sy punya poo poo, sembelit sket..walhal sy masih amik jamu pythonatal nona roguy sebab jamu tu memang melawas kan poo poo..huhu..dan masa awal2 makan alfafa tu, sy perasan jugak baby cam sakit tekak jugak..huhu

Dan baru sy dapat info, alfafa ni tak boleh ambil berlebihan..haaaaaaaa???!!! Refer di sini mmmm so apa pendapat mummy2 semua..

Sekarang, sy tgh cuba supplemen nutrilite..baru berapa hari ni..macam ok..minta2 la serasi dengan sy..huhu..cabaran betul la nk bagi air susu banyak..huhu..think positive think positive..huhu

Kepada mummy2 di luar sana, jangan putus asa kalau terasa susu kering..ok..nanti kalau ok supplemen yang sy makan ni, sy wat review untuk mummy2 yang lain..selamat menyusu baby ye

20130523-122401.jpg

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s